Fietsdagboek dinsdag 28 juni 2016

 • Route: Massa Martana – Otrícoli
 • Afstand: 55 km
 • Totale tijd: 4 u 45 min
 • Fiets tijd: 3 u 15 min
 • Weer: het begint een beetje voorspelbaar te worden ;) tussen de 35 en 40 graden.

Na weer een heerlijk ontbijtje in het zonnetje om kwart over 10 vertrokken. Vandaag weer een route van 50 kilometer op het programma. Het eerste deel stijgen we geleidelijk naar het plaatsje San Gemini. Hier aangekomen even rondgekeken en gepint. Aangezien het alweer kwart over 11 was op zoek naar een supermarkt. Er werd een Conad aangegeven over 400 meter. Deze hebben we gemist. Dus in hoog tempo afgedaald naar het volgende plaatsje Narni Scalo waar we om 10 voor 12 arriveerden. Bleek de supermarkt ook tussen de middag open te zijn… Boodschappen gehaald en gegeten. Daarna stukje geklommen naar het plaatsje Narni. Daarna nog een klim en we kunnen dalen naar het plaatsje Otrícoli waar onze camping dichtbij ligt. Tijdens de etappe vandaag hadden we weer prachtige uitzichten over het heuvellandschap van Umbrië. Het laatste stukje vanaf Narni dalen we af over de Via Flaminia. Deze weg werd in 220 v. Chr. aangelegd van Rome naar Rimini en was van groot belang voor het romeinse rijk. Om 3 uur op de camping aangekomen waar we een heerlijk zwembad aantreffen. We wachten nog even op ons support team die vandaag naar een waterval zijn geweest en nog even rondkijken in Narni. Als ze er zijn pakken we snel onze zwemspullen en op naar het zwembad. Na het zwemmen nog pannenkoeken gegeten. ‘s Avonds nog thee drinken en niet heel laat gaan slapen.

Fietsdagboek woensdag 29 juni 2016

 • Route: Otrícoli – ROME!!
 • Afstand: 75 km
 • Gereden tijd: 7 uren
 • Fiets tijd: 5 uren
 • Weer: weer warmer dan gisteren, zal rond de 37/38 graden zijn geweest

Vandaag is de grote dag! We gaan op naar Rome. Historisch laat vertrokken van de camping, om 11 uur na een uitgebreid ontbijt en koffie drinken. De route is vandaag niet heel bijzonder qua natuurschoon. We fietsen voornamelijk over drukke wegen met veel verkeer. Het is een vrij armoedig gebied rond Rome met slecht onderhouden huizen, slechte wegen en heel veel vuilnis in de bermen. Daarnaast veel klimmen bij een hoge temperatuur met weinig wind dus wel pittig. Of misschien komt het omdat het vandaag onze laatste dag op de fiets is? De laatste loodjes wegen altijd het zwaarst! Onderweg genoten van onze laatste fietslunch. Het laatste stuk naar Rome fietsten we over een vrijliggend fietspad wat helemaal niet het idee gaf dat je in een grote stad fietst. We hadden tegen het support team gezegd dat we tussen 6 en 7 uur op het st. Pieterplein zouden zijn. Aangezien we iets te vroeg waren nog 2 cola voor 8 euro gedronken alvorens de laatste kilometers af te leggen. Laatste stukje was het erg druk richting het plein. Maar uiteindelijk om kwart over 6 fietsten we het plein op! Toevallig precies aan de kant waar ons ontvangstcomité ons al juichend zat op te wachten. Heerlijk ijsje gegeten om de aankomst te vieren, bedankt Andries! Nog even nagenieten op het plein en toen de 10 kilometer terug naar de camping gefietst. Janke, Marcel en Irma zijn met de metro en trein terug gegaan. We kwamen precies tegelijk op de camping aan. Hier hebben we een fles Hugo open getrokken en geproost op de goede afloop. Dat we veilig en zonder blessures/materiaalpech in Rome zijn gearriveerd met 2600 kilometer op de teller! Marcel heeft daarna een heerlijke BBQ voorbereid, zo kwam het dat we om 10 uur nog lekker gingen BBQ’en. Daarna heerlijk gaan slapen met het vooruitzicht van een weekje vakantie. Zal wel een gek gevoel zijn dat we morgen niet hoeven te fietsen..

Fietsdagboek maandag 27 juni 2016

 • Route: Assisi – Massa Martana
 • Afstand: 55 km
 • Totale tijd: 5,5 uur
 • Fiets tijd: 3 u 45 min
 • Weer: Rond de 35 graden. Wel redelijk veel (tegen)wind. Lastig tijdens de klim maar wel verkoelend.

Vanacht heerlijk geslapen! Na een aantal nachten op onze slaapmatjes lag het heerlijk op het luchtbed/in de camper. En de aankomst van het thuisfront heeft nog meer voordelen. Zo hadden we vandaag alle tijd voor het ontbijt met weer eens wat meer keuze qua beleg dan jam of kaas zoals de afgelopen weken. We hoeven geen tent in te pakken dus de tassen op de fiets en we zijn klaar voor vertrek. Dit keer niet met z’n 2en maar met z’n 3en. Marcel heeft een stukje met ons mee gefietst en is daarna weer terug gegaan naar de camping. Ze moeten namelijk om 12 uur uitchecken. Janke en Irma zijn intussen naar het zwembad op de camping geweest. Het eerste deel van de route hebben we het fietspad naar Spoleto gevolgd tot aan Bevagne. Intussen nog wat boodschappen gehaald. We moeten er in Italië altijd rekening mee houden dat de winkels tussen 12 en 3/4 gesloten zijn. In Bevagne op een bankje onze lunch gegeten. Vervolgens begonnen aan onze eerste klim van vandaag. Net voordat we boven zijn worden we ingehaald door Janke, Marcel en Irma in de camper. Ze hebben boven even op ons gewacht. Na deze leuke pitstop zijn we afgedaald naar Bastardo. Daar aangekomen op het terras weer even een kopje thee en toen kwamen we ‘de camperaars’ alweer tegen, ze hadden net boodschappen gehaald. Daarna zijn ze doorgereden naar de camping die net na Massa Martana ligt en wij zijn aan de volgende klim begonnen. We konden de 8 kilometer lange klim voltooien zonder te stoppen. De klim was niet heel steil maar het waaide flink dus dat werkte wel tegen. We hebben onderweg een heel mooi uitzicht op het Umbrische heuvellandschap met stoere eiken en rustieke boerenhuizen. Bos, graanvelden en zonnebloemen wisselen elkaar af. Na het afdalen hadden we de camping snel gevonden. Wat gegeten en toen gaan zwemmen. Helaas schoof er net een wolk voor de zon.. Gaan douchen en daarna voor het eerst sinds 4 weken weer aardappelen gegeten. Heerlijk! ‘s Avonds nog even koffie/thee gedronken en lekker vroeg gaan slapen.

Fietsdagboek zondag 26 juni 2016

 • Route: Anghiari – Assisi
 • Afstand: 100 km
 • Totale tijd: 8,5 uur
 • Fiets tijd: 5,5 uur
 • Weer: wederom warm, 37 graden

Vanmorgen om half 11 vertrokken van de camping met een etappe van 90 kilometer voor de boeg. Het eerste stuk hebben we de route uit het boekje gevolgd. Daarna even een stuk langs de doorgaande weg om wat kilometers te pakken. We willen vanavond niet te laat op de camping aankomen met de familie in aantocht! Ook zou het leuk zijn om nog iets van Assisi te kunnen zien. Vanaf Casa del Diovolo de route van het boekje weer opgepakt om goed uit te komen bij de camping. Als we nog 10 kilometer van de camping zijn belt Marcel dat ze er zijn. Bij aankomst op de camping staat Irma ons al te filmen bij de poort. Bij de camper kunnen we Marcel en Janke weer begroeten, heel fijn om iedereen weer te zien! Even uitgerust en toen naar Assisi geweest in de camper. Hier gegeten op een prachtig binnenplaatsje en nog even rondgekeken. Terug op de camping douchen en snel gaan slapen want het was al vrij laat geworden.

Fietsdagboek zaterdag 25 juni 2016

 • Route: Paterna – Anghiari
 • Afstand: 45 km
 • Totale tijd: 5 uren
 • Fiets tijd: 3 uren
 • Weer: Warm, rond de 35 graden

Een goede nachtrust was ons vanacht weer niet gegund. Eerst nog een tijdje mee kunnen genieten van het optreden op het feest verderop. De vertolking van een nummer van Bruno Mars was ontzettend vals. En ‘s ochtends rond half 5 begon de haan te kraaien die op 3 meter van onze tent in z’n hokje zat. Dus niet zo goed uitgerust om 10 uur aan de volgende etappe begonnen. Vandaag staat er maar 45 kilometer op het programma, dat komt helemaal niet slecht uit. In de ochtend fietsen we naar Ponte Buriano, dan hebben we er alweer 20 kilometer op zitten. In Ponte Buriano steken we de rivier de Arno over en gaan vervolgens op weg naar de klim. Aangezien we vandaag een alternatieve route nemen weten we niet precies hoe steil en lang deze is. De warmte vreet energie. Het water dat we kopen en in de winkel uit de koeling halen is in onze bidons binnen 15 minuten water dat geschikt is voor een warme douche. Tijdens het klimmen loopt het zweet in straaltjes van ons af. De afdaling voelt alsof er een warme föhn op je gezet wordt. Via haarspeldbochten heel rustig naar boven gefietst. Uiteindelijk komen we aan op de camping in onze eindbestemming Anghiari. Dit is een prachtig middeleeuws stadje. De kern ligt op een steile helling hoog boven het Val Tiberina. De dicht op elkaar staande oude huizen van roze baksteen en de steile, smalle straatjes bieden een schilderachtige aanblik. Op de camping tent opgezet, was bij elkaar gezocht, sytze heeft boodschappen gehaald en toen in het zwembad gedoken. Weer even heerlijk een uurtje in de zon gelegen. Even douchen en toen met 2 tassen vol was op naar de wasserette. Alles in de machine gegooid en toen hadden we even tijd om het stadje te bekijken. Beetje rondgewandeld en ijsje gegeten op het plein. Terug naar de wasserette om de was in de droger te doen. Met de schone was weer richting het centrum en op het terras in t-shirt en korte broek nog wat gegeten. Genoten van het mooie uitzicht. Telefoontje van het thuisfront gehad dat ze al voorbij Luzern zijn, misschien dat we ze morgen al zien in Assisi! Terug gekomen op de camping (lekker) gaan slapen.

Fietsdagboek vrijdag 24 juni 2016

 • Route: Florence – Paterna
 • Afstand: 65 km
 • Totale tijd: 10 uren
 • Fiets tijd: 5 uren
 • Weer: we krijgen er elke dag een paar graden bij. Vandaag om 17.30 uur een meter gezien met een temperatuur van 37 graden. Dus waarschijnlijk richting de 40 graden geweest vandaag.

Vanacht niet denderend geslapen door het lawaai van een feest dichtbij de camping dat tot in de kleine uurtjes doorging. Op het terras van de camping ontbeten, waar we een prachtig uitzicht op Florence hadden. Daarna onze spullen weer ingepakt en om 10 uur vertrokken vanaf de camping. Voor vertrek met de campingbeheerder gesproken over hoe op de route te komen. Achteraf gezien heeft hij ons de verkeerde kant opgestuurd. Toen we vervolgens onderweg aan mensen vroegen of we de goede kant opgingen stemden ze daar volmondig mee in. Zo kon het gebeuren dat wij pas rond 12 uur op de juiste route zaten na talloze kilometers nutteloos door Florence te hebben gefietst. Ondanks deze vervelende situatie vinden we Florence nog steeds een prachtige stad met schitterende gebouwen en een gezellige sfeer. Vrij snel onze eerste pauze ingelast om in de schaduw van een boom naast een rotonde (verder geen schaduwplek in de nabije omgeving te vinden) een broodje te eten. Over het vervolg van de route kunnen we kort zijn, vandaag waren de klimmen veel langer dan de afdalingen. Met daarnaast nog de hoge temperaturen heeft dat tot gevolg dat we een lange dag hebben gemaakt om in Paterna te komen. Onderweg verkoeling gezocht in de supermarkt en liters water gedronken. We hebben wel prachtige uitzichten gehad, zijn nu in de Chianti streek, bekend van de wijn. Rond 8 uur komen we aan op de camping, waar de snel de tent opzetten en daarna ons intrek nemen in de keuken van het appartement waarvan we officieel alleen de badkamer mogen gebruiken. Het stikt namelijk van de vliegjes op de camping. Een broodje gegeten, gedoucht en gaan slapen. In een restaurant dichtbij de camping is wederom een feestje dus we zijn benieuwd of we vanacht wel goed kunnen slapen.

Fietsdagboek donderdag 23 juni 2016

 • Route: Passo della Futa – Florence (2205 km)
 • Afstand: 65 km
 • Totale tijd: 7 uren
 • Fietstijd: 4 uren
 • Weer: prachtig vakantieweer, voor het fietsen iets te warm, 36 graden

Vanmorgen om 10 uur vertokken vanaf de camping. Vanaf de poort meteen een klim naar de doorgaande weg van zo’n 10%. Daarna zijn we beide goed wakker. Even een stop gemaakt bij een begraafplaats van duitse soldaten die gesneuveld zijn in WO2. Een sobere begraafplaats met liggende grijze stenen. Vervolgens kunnen we beginnen aan de afdaling naar San Piero a Sieve. Dit gaat zo snel dat we een afslag missen en uiteindelijk via de doorgaande weg afdalen. Achteraf gezien best wel handig want we waren er razend snel. In San Piero gegeten op een bankje in de plaatselijke speeltuin. Intussen begon de temperatuur op te lopen. We kwamen voorbij een meter die 36 graden aangaf. Toen we uiteindelijk de route van het boekje terug hadden gevonden hadden we het al vrij warm. Toen stond er nog een klim op het programma. Deze klim over een afstand van 8 kilometer was dan ook best wel zwaar. Gelukkig konden we daarna via Fiésole afdalen naar Florence. Tijdens deze afdaling hadden we prachtige uitzichten op het Toscaanse heuvellandschap met olijfbomen, wijngaarden, rijen cipressen en verspreide villa’s. In Fiésole, dat in de 12e eeuw belangrijker was dan Florence, zien we door een prachtig doorkijkje Florence voor het eerst liggen. Daarna volgt nog een route dwars door het centrum van Florence, wat in de spits best wel een hectische belevenis is. Daarna is het nog even zoeken naar de camping. Daar wacht ons een nieuwe uitdaging, grind. Lastig om de tent op te zetten! Ook veel vliegjes, viezig sanitair. Eerst maar wat eten, snelle douche en nog even de stad ingeweest. We konden vanaf de camping met trappen naar de stad en hebben hier nog zo’n 2 uren rondgekeken. In topje en korte broek want het is nog steeds zo’n 25 graden. Rond 11 uur een poging gedaan om te slapen.

P.s. voor degenen die zich afvragen waarom wij meer dan 2000 kilometer fietsen om in rome te komen, dit komt doordat wij via fietspaden, grindpaden en binnendoor weggetjes langs pittoreske dorpjes en mooie natuur fietsen. Via de snelweg is het natuurlijk vele kilometers korter!

Fietsdagboek woensdag 22 juni 2016

 • Route: Bologna – Passo della Futa
 • Afstand: 70 km
 • Totale tijd: 8 uren
 • Fiets tijd: 5 u 15 min
 • Weer: zonnig en warm, temperatuur van zo’n 34 graden

Een goede keuze om gisteren niet op een camping te gaan staan. Het kost dan namelijk veel tijd om ‘s ochtends alles weer in te pakken. We zaten nu rond 9 uur op de fiets. Heel fijn want we hadden vandaag een zware etappe voor de boeg. Niet zozeer qua kilometers, wel qua klimmen. We gaan de Apennijnen in. Vanaf onze accommodatie zitten we snel weer op de route. De eerste 20 kilometer gaan geleidelijk omhoog. De uitzichten worden steeds mooier. Glooiende heuvels met graanvelden en bossen. In Sabbioni hebben we gepicknickt op een prachtig plekje. Naast het veldje liep een kudde schapen waarbij twee honden de wacht hielden. We zien ook nog een hert langs de kant van de weg, de eerste in drie weken. Na Sabbioni begint de echte klim, met stijgingspercentages tot 11%. Op de stukken waar de wind wegvalt en we in de brandende zon fietsen is het wel even doorbijten. We proberen goed te blijven eten en drinken. Nellie wordt vaak aangemoedigd door mannen die op de racefiets voorbij komen met ‘bravo bravo’. Sytze moet het helaas zonder deze aanmoedigingen doen. Voor de laatste 15 kilometer de dorst nog even gelest met een kopje thee. Daarna nog afwisselend klimmen en dalen en we zijn op de camping. Daar is alles snel weer vergeten. Het is een hele mooie terrassen camping (ligt op 900 meter) met zwembad en nieuw en schoon sanitair. Na aankomst eerst een duik in het zwembad genomen en nog even heerlijk in het zonnetje gelegen op de ligbedden naast het zwembad. Even douchen en onder het eten genoten van een prachtige zonsondergang. Daarna koelt het snel af en rond 10 uur is het donker. Dus gaan we maar snel slapen. Morgen fietsen we naar Florence!

Fietsdagboek dinsdag 21 juni 2016

 • Route: Ferrara – Bologna
 • Afstand: 85 km
 • Totale tijd: 8 uren
 • Fietstijd: 5 uren
 • Weer: wederom zonnig en warm met zelfs een iets hogere temperatuur dan gisteren, rond de 32 graden.

Vanochtend scheen het zonnetje al vrolijk en werd het al snel warm op de camping. Zoals wel vaker het geval is het vroegst opgestaan en als laatste vertrokken van de camping, rond 11 uur. Even wat opstartproblemen, moeite de stad Ferrara uit te komen maar daarna hebben we de smaak te pakken en zijn we al snel in Marrara met zo’n 25 km op de teller. Hier eten we op een bankje in de schaduw onze lunch. Vandaag fietsen we ook weer door een landbouwgebied. We zien ook graanvelden afgewisseld met velden met bloeiende zonnebloemen. Sytze heeft vandaag ook weer zijn favoriete vogel gespot, de hop met zijn mooie kuif. Uiteindelijk zien we in de verte de Apennijnen al opdoemen. Rond half 6 in San Lázzaro di Sávena aangekomen, een plaats net voor Bologna. Hier na even zoeken de jeugdherberg gevonden, deze blijkt niet meer open te zijn. Verder naar het volgende hotel op het lijstje, bleek inmiddels veel duurder dan in het boekje vermeld. Verder naar het volgende hotel, lange oprijlaan, zag er al poepiechic uit. Ook te duur. Gelukkig tipt dit hotel ons over een kamerverhuur verderop in de straat. Daar aangekomen uiteindelijk met behulp van een buurman een kamer bemachtigd. Hij heeft de eigenaar voor ons gebeld, deze was op vakantie maar heeft zijn ‘workman’ gestuurd. Zou 15 minuten duren zei hij aan de telefoon. Wij dachten dat zal wel een italiaans kwartiertje worden maar na 10 minuten kwam er zowaar al een scooter aan met een man die ook nog goed engels sprak. Snel de tassen op de kamer en naar de supermarkt. Daarna nog gegeten bij pizzeria Toni om te proosten op het feit dat onze kilometerteller de 2000 km is gepasseerd! Al met al vandaag een heftig dagje, door de warmte maar ook door het lange zoeken naar een accommodatie waardoor we uiteindelijk weer 85 km op de teller hebben.

Fietsdagboek maandag 20 juni 2016

 • Route: Montagnana – Ferrara
 • Afstand: 80 km
 • Totale tijd: 7 uren
 • Fiets tijd: 4,5 uur
 • Weer: Zonnig, warm met 30 graden. Wel wat wind maar dat was wel verkoelend.

Vanmorgen rond 10 uur vertrokken vanaf de camping bij de jeugdherberg. Eerst nog boodschappen gehaald bij de lidl om de hoek zodat we rond half 11 echt op pad waren. Na 6 kilometer zaten we alweer op het terras van een traditioneel italiaans cafeetje waar de tijd stil leek te hebben gestaan. Sytze had namelijk eerst 2 cappucino’s nodig om een beetje op gang te komen. De eigenaresse van het cafeetje was een oude dame en de gepensioneerde mannen zaten al op het terras aan de drankjes. Binnen pruttelde boven het vuur al een pan met de ingrediënten voor een heerlijke pasta. Na deze stop gingen we rustig verder over het vlakke parcour door de po vlakte. Deze streek staat bekend om zijn akkerbouw. Ook nog wel wat druiven, appel en perenbomen gezien. Buiten de dorpjes/stadjes zien we veel ruïnes, oude gebouwen waar niets meer mee wordt gedaan en soms zelfs al helemaal overwoekerd zijn. De wegen zijn vandaag op sommige stukken ook niet al te best. Veel gaten en hobbels, lastig om te fietsen met rammelende bagage. Onderweg in Badia Polésine nog op pleintje geluncht. Aan het eind van de route komen we door het plaatsje Fratta Polésinevwaar veel romeinse overblijfselen te zien zijn en waar we ook 2 venetiaanse villa’s hebben gezien. Rond 5 uur zijn we op de camping net voor Ferrara. Tent opgezet, gegeten en daarna nog op de fiets naar een mega grote supermarkt in de buurt. Teruggekomen begon het al te schemeren, dus gedoucht en lekker gaan slapen.